Education Affairs

TOP 40 MCQ WORLD CUP 2023

top 40 mcq world cup 2023

Top 40 MCQ World Cup 2023-Get ready for the ultimate cricket quiz experience with “Top 40 MCQ World Cup 2023”! This exciting quiz is designed to test your cricket knowledge and challenge your passion for the sport. Featuring 40 multiple-choice questions covering the thrilling moments, iconic players, and memorable matches of the 2023 Cricket World Cup, this quiz is the perfect way to engage with the excitement of the tournament.

 

Top 40 MCQ World Cup 2023

1. In which year was the first Cricket World Cup hosted outside England?

a)1979

b)1983

c)1987

d)1992

Top 40 MCQ World Cup 2023

2. Which year marked the inception of the Cricket World Cup?

a.1971

b.1975

c.1980

d.1979

Answer: b

Top 40 MCQ World Cup 2023

The first men’s Cricket World Cup was held in England in 1975. The first ICC Women’s Cricket World Cup was held in England in 1973.

3. How many times has India hosted the ICC Cricket World Cup, including the 2023 edition?

a.Four times

b.Twice

c.Five times

d.Three times

Answer: a

•India has hosted the ICC Men’s Cricket World Cup three times: in 1987, 1996, and 2011.

•The 2023 edition is the first time that the entire tournament will be held in India.

•India is the second nation to host the World Cup alone after England.

Top 40 MCQ World Cup 2023

4. How many teams participated in the ICC Men’s Cricket World Cup 2023?

a.8

b.9

c.10

d.12

Answer: c

Team Captain Head Coach
India Rohit Sharma Rahul Dravid
Australia Pat Cummins Andrew McDonald
Pakistan Babar Azam Grant Bradburn
New Zealand Kane Williamson Gary Stead
South Africa Temba Bavuma Rob Walter
England Jos Buttler Matthew Mott
Sri Lanka Dasun Shanaka Chris Silverwood
Netherlands Scott Edwards Ryan ten Doeschate
Bangladesh Shakib Al Hasan Chandika Hathurusingha
Afghanistan Hashmatullah Shahidi Jonathan Trott

Top 40 MCQ World Cup 2023

5.Which country won the World Cup 2023?

a.India

b.Australia

c.South Africa

d.England

Answer: b

Top 40 MCQ World Cup 2023

6. How many times has India reached in the World Cup finals?

a. 3

b. 4

c. 5

d. 6

Answer: b

India as WC Winner

1983 (Kapil Dev) – defeated West Indies 2011 (MS Dhoni) – defeated Sri Lanka

India as WC Runner up

2003 (Sourav Ganguly) – lost to Australia 2023 (Rohit Sharma) – lost to Australia

Top 40 MCQ World Cup 2023

7. Which edition of the ICC Cricket World Cup is the tournament held in 2023?

A)10th

B)12th

C)13th

D)15th

Answer: c

•The 2023 ICC Men’s Cricket World Cup is the 13th edition of the tournament.

•It was held in India from October 5 to November 19.

•This is the first time that the entire tournament was held in India.

•The tournament is organized by the International Cricket Council (ICC). It’s a one-day international (ODI) cricket tournament contested by men’s national teams.

Top 40 MCQ World Cup 2023

8. Where is the headquarter of the International Cricket Council (ICC) located?

A)London, England

B)Sydney, Australia

C)Dubai, UAE

D)New Delhi, India

Answer: c

Top 40 MCQ World Cup 2023

9. Which team holds the record for winning the ICC ODI World Cup the most times?

A)India

B)England

C)Australia

D)West Indies

Answer: c

Australia has 6 Cricket World Cup victories

– 1987, 1999, 2003, 2007, 2015 and 2023.

India – 2 victories

West Indies – 2 victories

Top 40 MCQ World Cup 2023

10. In which year did India secure their first-ever Cricket World Cup victory?

a.1975

b.1983

c.1992

d.1979

Answer: b

•India won their first Cricket World Cup in 1983.

•The team was led by Kapil Dev and defeated the defending champions, the West Indies, by 43 runs in the final.

•The 1983 Cricket World Cup was the third Cricket World Cup tournament and was held in England.

World Cup Winners List
Year Host Winner Runner-up Result
1975 England West Indies Australia West Indies won by 17 runs
1979 England West Indies England West Indies won by 92 runs
1983 England India West Indies India won by 43 runs
1987 India and Pakistan Australia England Australia won by 7 runs
1992 Australia and New Zealand Pakistan England Pakistan won by 22 runs
1996 India, Pakistan, Sri Lanka Sri Lanka Australia Sri Lanka won by 7 wickets
1999 England Australia Pakistan Australia won by 8 wickets
2003 South Africa, Zimbabwe, Kenya Australia India Australia won by 125 runs
2007 West Indies Australia Sri Lanka Australia won by 53 runs
2011 India, Bangladesh, Sri Lanka India Sri Lanka India won by 6 wickets
2015 Australia and New Zealand Australia New Zealand Australia won by 7 wickets
2019 England and Wales England New Zealand The match tied after regular play and a super over; England won on a boundary count
2023 India Australia India Australia won by 6 wickets
.

Top 40 MCQ World Cup 2023

11. Which stadium hosted the opening match and the final of the World Cup 2023?

A)Eden Gardens, Kolkata

B)Narendra Modi Stadium, Ahmedabad

C)Wankhede Stadium, Mumbai

D)M.Chinnaswamy Stadium, Bengaluru

Answer: B

•The Narendra Modi Stadium in Ahmedabad, Gujarat, is the world’s largest cricket stadium.

•It’s spread across 63 acres and has 11 center pitches.

•It has a seating capacity of 1,32,000. The stadium is also known as Motera Stadium.

•The stadium is located in the Sardar Vallabhbhai Patel Sports Enclave and built in 1982.

12. Which team won the first match of the World Cup 2023?

A)New Zealand

B)Australia

C)India

D)Pakistan

Answer: A

First match of the 2023 ICC Cricket World Cup.

Fixture/Schedule Date Venue  Results
England vs New Zealand October 5 Narendra Modi Stadium, Ahmedabad New Zealand

13. Who presented the ICC Men’s Cricket World Cup 2023 trophy to winning captain?

A)Prime Minister Narendra Modi

B)BCCI President

C)Australian Deputy Prime Minister Richard Marles

D)Both a and c

Answer: d

Info-Prime Minister Narendra Modi joined Australian Deputy Prime Minister Richard Marles in presenting the ICC Men’s Cricket World Cup 2023 trophy to the Australian team’s captain, Pat Cummins, during the post-final ceremony.

Top 40 MCQ World Cup 2023

14. Which player took the most wickets in the World Cup 2023 with 24 wickets in 7 matches?

A)Mohammad Shami

B)Trent Boult

C)Rashid Khan

D)Adam Zampa

Answer: A

In 7 matches, Shami took 24 wickets, with the best figures of 7/57

Australia’s Glenn McGrath has the highest wickets in WC history, with 71 wickets in 39 matches.

15. Who presented the ICC Men’s Cricket World Cup 2023 trophy to winning captain?

A)Prime Minister Narendra Modi

B)BCCI President

C)Australian Deputy Prime Minister Richard Marles

D)Both a and c

Answer: d

Prime Minister Narendra Modi joined Australian Deputy Prime Minister Richard Marles in presenting the ICC Men’s Cricket World Cup 2023 trophy to the Australian team’s captain, Pat Cummins, during the post-final ceremony.

Top 40 MCQ World Cup 2023

16. During the World Cup 2023 finals, which IAF aerobatic team showcased an air show over the Narendra Modi Stadium?

A)Red Arrows

B)Blue Angels

C)Surya Kiran

D)Thunderbirds

Answer: c

•The Surya Kiran Aerobatic Team conducted an air show over the Narendra Modi Stadium in Ahmedabad ahead of the commencement of the ICC World Cup Final match

•Formed in 1996, the Suryakiran Aerobatic   Team consists of highly trained pilots from the Indian Air Force.

•The team flew Hawk Mk 132 aircraft.

Download this pdf —

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top